Mézeskalács Húsvétra

Mézeskalács Húsvétra

Mézeskalács húsvétra? Talán nem meglepő, hogy a mézeskalács bármilyen ünnepi alkalomra kiváló ötlet lehet, bár inkább karácsonykor kerül előtérbe a köztudatban.

Találtam egy rendkívül jó receptet a rögtön puha mézeskalácshoz. Húsvét alkalmából a mézeskalács kerülhet az asztalra, ajándékba, vagy díszítésnek, ötletek tárháza várhat megvalósításra. Készíthetünk húsvéti tojást a locsolóknak, virágot a locsolásért és még számos ötletet adok, melyet Kreandi készített a mézeskalácsból a Húsvéti ünnepekre.



A rögtön puha mézeskalács titka

  1. Nagyobb mennyiségű zsiradék és viszonylag kevés méz, cukor a tésztában. A cukor ugyanis keményíti a tésztát.
  2. Rövid sütési idő. Figyeljünk, hogy ne süssük túl a mézeskalácsot. Az ideális sütési idő  180 fokon 5-10 perc.

A rögtön puha mézeskalács elkészítése Húsvétra:

A receptet a Mézeskalács Info oldalon találtam.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 75 g porcukor
  • 75 g margarin vagy vaj
  • 0,7 dl méz (én akácot használtam)
  • Egy kisebb méretű tojás

Elkészítés:

  • A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézes fűszert kimérem, és egy nagy tálban összekeverem.
  • A vajat vágjuk kockákra és morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, addig morzsoljuk, míg a nagyobb vajdarabkák el nem tűnnek, és az egész morzsás állagú nem lesz. Öntsük hozzá a mézet, és üssük bele a tojást is.
  • Kezdjük el gyúrni a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, gyorsan összeáll, ne ijedjünk meg, de egy elég lágy tésztát kapunk.
  • A rögtön puha mézeskalács tésztát folpackba csomagolva fél órára a mélyhűtőbe tesszük, vagy akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk a hűtőben.
  • Fél óra után kivesszük, és bőségesen belisztezett deszkán, vagy jobban tesszük, ha rögtön egy tepsi méretű sütőpapíron nyújtjuk ki. Az ideális tésztavastagság 3-4 mm. Majd szaggassuk ki a tésztát a kedvenc mézeskalács kiszúróinkkal.
  • 180 fokos előmelegített sütőben 8 percig süssük a mézeskalácsokat, a sütési idő változhat sütőnként. Akkor jó, ha felpúposodtak, és az aljuk már kicsit megbarnult.
  • Ha fényes mézeskalácsokat szeretnénk, akkor kenjük le őket egy kis tojásfehérjével sütés előtt, és kevéssel sütés után is.

Húsvéti mézeskalácshoz íróka hozzávalói és készítése:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé / ecet

 

Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Ha készen szeretnél vásárolni, ajánlom a Süss Velem webáruházat, számos eszköz áll rendelkezésedre a díszítéshez.

Húsvéti népszokások
Húsvéti SMS jókívánságok
Húsvéti versek, rövidek
Húsvéti képek
Húsvéti színezők, kifestők