A húsvét története gyerekeknek

Praktikus húsvéti ajándékok

A húsvét története gyerekeknek

Kedves gyerekek, bizonyára sokan ismeritek a húsvétot. Minden évben megünnepeljük, és amikor közeledik az ünnepe, sokan már boldogan várjátok.

A húsvét története gyerekeknek: mitől húsvét a húsvét?

Hiszen a húsvét egy igazán vidám ünnep. Tavasszal van, amikor feléled a természet, egyre melegebb lesz, és nyíló virágok illata leng körös-körül a levegőben.

A húsvét ráadásul a tarka színpompaság ünnepe is. Ott vannak például a húsvéti tojások, amelyeket akár ti magatok is elkészíthettek, kiszínezhettek. Meg aztán hallhattok a húsvéti nyusziról, hiszen ez a kedves állatka az egyik jelképe e jeles eseménynek, a barika mellett. A tapsifüles hozza el nektek ugyanis a húsvéti nyalánkságokat, csakúgy, mint december 6-án a télapó.És persze húsvétkor jönnek a felnőtt férfiemberek, és aki asszonynépet csak találnak, jól meglocsolják, nehogy elhervadjanak. Szerencsésebb esetben csak néhány csepp illatos parfümöt csepegtetnek a fejük búbjára. Ám egyes falvakban akár a tóba is bedobhatják a leányokat!

De vajon azt tudjátok-e, mit is ünneplünk minden évben húsvétkor?

Húsvét napja

A húsvét története gyerekeknek: mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét az első ünnep az év elején, ami igazán említésre méltó. A hosszú, hideg és sötét telet fokozatosan felváltja langyos, balzsamos tavasz. Ennek bizony ti is örültök, ugye? Hát persze: és nincs ez másként a felnőtteknél sem. Már egészen régóta, amióta a világ világ, az emberek mintha egy mély álomból ébrednének, boldogan rácsodálkoznak a természet újjászületésére. Örömüket pedig ünnepléssel, a tavaszt elhozó istenek éltetésével fejezik ki.

A húsvét többek között tehát a természet újjáéledésének ünnepe.

A húsvét története gyerekeknek

A húsvét története gyerekeknek: Jézus újjászületése

De a húsvét sokak számára még ezen kívül is fontos időszak. Ők úgy tartják, a Jézuska, akinek karácsonykor az ajándékokat köszönhetjük, és aki akkortájt jött világra, húsvétkor is csodát tett.

Már felnőtt volt ugyanis Jézus, és sok mesébe illő tettet vitt véghez. Gyógyított meg gyógyíthatatlanokat, ételt adott az éhezőknek, és előre látta a jövőt is. Azt is tudta, hogy ez a világ csak a belépő egy másik, ennél sokkalta csodálatosabb világnak. Ez pedig nem más, mint a menny, ahová azok kerülnek, akik egész életükben a jóságra törekednek. Ha itt a földön jók vagyunk, már ez az életünk is boldogabb lesz, de igazán tökéletessé az égben válik majd.

Utolsó vacsora
Utolsó vacsora

Ezt pedig Jézuska mutatta meg nekünk, embereknek, azzal, hogy maga járt elöl a jó példával. Bár sok rossz történt vele, és bizony szenvednie kellett, mindezt jóságosan tűrte. És a jóságának meglett a jutalma: halála után feltámadt, méghozzá a húsvét időszakában. Ezért is ünnepeljük ilyenkor Jézus feltámadását is.

De ami még csodálatosabb: halálával és feltámadásával nekünk, embereknek is reményt adott. Megmutatta: aki jól viselkedik életében, annak nincsen mitől félnie.

Így hát, kedves gyerekek, élvezzétek ki a húsvétot, ezt a vidám ünnepet. Közben pedig gondoljatok Jézuskára is azért. Legyen ő a példaképetek, és biztosak lehettek benne: jóságotok meg fogja hozni a gyümölcsét.

Húsvéti SMS jókívánságok
Húsvéti versek, rövidek
Húsvéti képek
Húsvéti színezők, kifestők
Húsvéti mesék