Húsvéti tojásfa

Húsvéti tojásfa

Húsvéti tojásfa

Egy érdekes, de hazánkban még kevéssé ismert húsvéti szokás

A húsvéti tojás a húsvét egyik legjellegzetesebb szimbóluma. Húsvét előtt a gyerekek egyik legkedvesebb programja, amikor elkészítik a húsvéti tojásokat, majd különböző izgalmas és tarka mintákkal pingálják össze. A különböző húsvétitojás-programon túl számos népszokás is kapcsolódik a húsvéti tojáshoz, ismertebbek és kevésbé ismertek egyaránt.A húsvéti tojás már önmagában egy tökéletes húsvéti dekoráció. Ám van egy még izgalmasabb, nálunk még nem annyira elterjedt szokás, aminek lényege, hogy húsvéti tojásokkal borítanak el egy fát. Ez a húsvéti tojásfa: ismerd meg a történetét, illetve bemutatjuk a világ egyik legdekoratívabb húsvéti tojásfáját is.

A húsvéti tojásfa eredete

A tojás eredetileg a termékenység jelképe volt: az élet győzelmét szimbolizálta a halál fölött. A természetben ez a feltámadás a tavaszban testesül meg: a télen alvó – halott – növények újjáélednek, és ismét teljes szépségükben pompázhatnak.

Akkoriban úgy tartották, ha szép, színes tojásokat aggatnak a holtnak tűnő ágakra, az vidám tarkaságával segít gyorsabban elűzni a telet. A húsvéti tojásfa egyfajta üzenet volt, hogy itt az ideje az újjáéledésnek.

A húsvéti tojásfa készítése először Németországban alakult ki: bokrokra és fák ágaira akasztottak szépen megfestett húsvéti tojásokat. Ám idővel, Ausztria mellett, sok más ország is követi ezt a kedves hagyományt. Ukrajna, Csehország, Lengyelország, de az Egyesült Államokbeli Pennsylvania is átvette, sőt, Magyarországon is vannak, akik húsvéti tojásfákat állítanak.

Húsvéti tojásfa
Húsvéti tojásfa

A húsvéti tojásfa állításának menete

Attól függően, mikorra esik húsvét, ha az időjárás engedi, már február végén, március elején el lehet kezdeni a húsvétitojásfa-díszítést. A hagyomány úgy diktálja, hogy először a fák tetejére aggatják a húsvéti tojásokat – esetleg egy létra segítségével, ha nehezen elérhető. A tojásokat felülről lefelé, a fa törzsénél és kezdik kifüggeszteni, fokozatosan haladva kifelé.

A húsvéti tojások általában minél tovább maradnak az ágakon. De ha kertünk fáit, bokrait díszítjük vele, érdemes még az előtt leszedni őket, mielőtt elkezdenének kinőni az új hajtások, levelek. Természetesen a húsvéti tojásokat lehet lakásunk barkaágaira, vagy bármilyen más, erre alkalmas tárgyra is akasztani.

Húsvéti tojásfa
Húsvéti tojásfadíszek

A leglátványosabb húsvéti tojásfa Saalfeldben

1965-ben Volker Kraft, német családapa Türingiában aztán magasabb szintre emelte a húsvéti tojásfa hagyományát.* Egy 1945-ös emlékképe, egy húsvéti tojásokkal díszített orgonabokor szépsége miatt a gyermekeit is szerette volna megörvendeztetni ezzel az élménnyel. Kertjük egyik fájára színes húsvéti tojásokat akasztottak, először csak 18 darabot. Ezt követően minden évben megtartották ezt a hagyományt. Az egyre több tojással büszkélkedő tojásfa idővel komoly látványossággá nőtte ki magát. Mivel a fa egyre nőtt, 1994-re már mintegy 350 húsvéti tojás díszítette ágait. 2012-re pedig már átlépték a 10 000 darabos határt.

Húsvéti tojásfa
Tojásfa díszítés

* Utolsó megtekintés: 2022-01-20

Húsvéti SMS jókívánságok
Húsvéti versek, rövidek
Húsvéti képek
Húsvéti színezők, kifestők
Húsvéti mesék