Húsvéti népszokások – ismert és kevésbé ismert hagyományok

Húsvéti népszokások

Húsvét napja:Húsvéti népszokások – ismert és kevésbé ismert hagyományok

A téli hideg és nyomasztó szürkeség után a húsvét ünnepe végre egy kis vidám tarkaságot tud vinni hétköznapjainkba. Bár eredendően a keresztény kultúrkörben ez az esemény a feltámadás ünnepe, de valójában többről van szó. Húsvéti népszokások, ez a várva várt alkalom egyúttal a tavasz érkezésével is szoros kapcsolatban van, és nemcsak a gyermekek várják örömmel.

Ilyenkor számos programlehetőség közül választhatunk, és hódolhatunk a szinte mindenki által ismert hagyományoknak is. De melyek is ezek a népszokások?

Húsvéti népszokások, melyeknek a felnőttek örülhetnek

  1. húsvéti locsolás

Talán a legismertebb szokás az a bizonyos húsvéti locsolkodás.

Napjainkban ez úgy történik, hogy a család férfitagjai felszerelkeznek egy üveg finom kölnivel, és körbejárnak rokonaik, ismerőseik között. Amint egy hölgy kerül az útjukba, előveszik illatos „fegyverüket”, és egy tréfás mondóka elmondása után alaposan megöntözik vele. Cserébe pedig a lányok, asszonyok megajándékozzák őket néhány csokitojással.

Ám régebben ennél nagyobb veszélyben voltak a nők. Manapság vidéken még mindig az a hagyomány járja, hogy a hajadon lányokat egy egész vödör vízzel vagy szódásszifonnal locsolják le. Sőt, volt, aki ennél is jobban elázott, hiszen némelyeket egyenesen megmártóztatták egy közeli patakban.

Húsvéti népszokások
Húsvéti népszokások: locsolkodás

A szokás alapja természetesen a vallási rítusok egyike, a megkeresztelés. De már ennél jóval korábban is a víz megtisztító, termékenyítő ereje volt az oka annak, hogy kialakuljon ez a hagyomány.

Tudtad-e?

Nem mindig csak a legények öntözték meg a leányokat. A húsvét hétfőt követő kedden a hölgyek visszavághattak egy kis férfilocsolással.

  1. komatálküldés

Ma már kevésbé ismert, hogy korábban a húsvét időszakát a fiatalok barátságkötésének elősegítésére is használták. Ez később akár házasságkötéshez is vezethetett. Húsvét hétfőjén, és azt követő vasárnapon (fehérvasárnap) az ifjak családjuk segítségével összeállítottak egy csomagot, és kölcsönösen megajándékozták egymást mindenféle finomsággal. Akár küldönccel, akár személyesen adták át, általában a kiszemelt jövendőbeli kapta a meglepetést.

Húsvéti népszokások a gyermekek örömére

  1. hímes tojás

Természetesen a locsolkodásból a gyermekek is boldogan kiveszik a részüket. De még nagyobb örömet okoz nekik a húsvéti hímes tojások elkészítése. Bár ők talán nem tudják, de a tojás a keresztényeknél a sírjából feltámadt Krisztust jelképezi.

A tojások díszítésének számos szórakoztató módja lehet. A festés mellett szokás volt karcolni, márványozni is. Manapság leginkább azért megmaradnak a pingálásnál. Ennek legegyszerűbb módja, ha forró viaszba mártott pálcikákkal különböző geometriai mintákat rajzolunk a nyers vagy főtt tojásra. Ha a viasz megszáradt, nincs más dolgunk, mint színes festékbe mártani, majd a felesleges viaszmaradékot lekaparni róla. Máris kész a szépséges hímes tojás!

Húsvéti népszokások
Húsvéti népszokások: tojásdíszítés, hímes tojások
  1. tojásjátékok

Sok helyen volt népszerű a tojásgurítás. Ennek az a lényege, hogy a gyermekek egyszerűen felmentek egy dombra, majd legurították, a lent levők pedig ügyesen elkapták őket.

A tojásösszeütés főleg a kisfiúk kedvence volt. Ketten játszották a locsolkodásból gyűjtött szerzeményekkel. Megmarkolták, és az nyert, akinek sikerült összetörni a másik kezében levő tojást.

Számos egyéb tojással kapcsolatos játékos hagyomány ismert még, így például a tojásfutás, tojáskeresés vagy tojástánc.

Húsvéti SMS jókívánságok
Húsvéti versek, rövidek
Húsvéti képek
Húsvéti színezők, kifestők