Húsvéti ajándék az új trend?

Húsvéti ajándék

Húsvét napja:Húsvéti ajándék az új trend?

A piros tojás és csoki nyuszi mellett ma már egyre gyakrabban húsvéti ajándékot is vásárolnak az emberek. Ezt főleg a gyermekek kapják. Egyelőre a húsvéti ajándék vásárlás koránt sem olyan elterjedt szokás, mint pl. a karácsonyi vagy a szülinapi ajándékozás, de létezik. Ha már ajándék, akkor válasszunk olyat, ami valóban hasznos és értéket képvisel. Mert mi értelme egy olyan húsvéti ajándék vásárlásnak, amiből semmi haszna nem származik a gyereknek?

Mennyire elterjedt a húsvéti ajándékozás?

Régi szokás, hogy a fiúk húsvétkor meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Persze ma már kevésbé népszerű ez a hagyomány, de azért még ma is élő. A lányok pedig apró ajándékkal kedveskednek a fiúknak azért, hogy „nem hagyják őket elhervadni.” Ez az apró ajándék általában egy-egy festett vagy csokitojás, esetleg csokinyuszi, de ma már egyre gyakoribb a pénz ajándékozás is húsvétra.

Manapság vannak olyan családok, akik a karácsonyi ajándékozáshoz hasonlóan, húsvéti ajándékot is vásárolnak. 2019-ben készült egy felmérés (Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felmérése, további info a forrásban megjelölt helyen), amelyben a 18 évesnél idősebb internetezőket kérdezték meg az ajándékozási szokásaikról. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 35%-a szerint ajándék húsvétra nem jár. Ugyanakkor a karácsonyi ajándékozásról csupán a válaszadók 1%-a gondolja úgy, hogy nem kötelező. Ebből kiderül, hogy a húsvéti ajándékozás még koránt sem annyira elterjedt Magyarországon, mint akár a karácsonyi, szülinapi vagy névnapi ajándékozás.

Húsvéti ajándék
Húsvéti ajándék, piros tojás.

Közös húsvéti ajándék keresés

A locsolkodás mellett régi hagyomány húsvétkor a tojáskeresés is. Ha amellett döntöttél, hogy a gyerekeknek húsvéti ajándékot veszel, akkor ennek mintájára szuper ötlet, hogy az ajándékot apró édességekkel együtt elrejtitek a ház vagy a kert bizonyos pontjain. Ezt aztán a család közösen meg tudja keresni. A közösen eltöltött idő pedig felbecsülhetetlen, gyereknek és szülőnek egyaránt szórakoztató.

Kreatív húsvéti ajándékok

Húsvéti ajándék gyanánt érdemes valami olyat választani, ami fejleszti is a gyerekek képességeit, segítenek nekik, hogy kreatívabbak, önállóbbak, ügyesebbek legyenek az életben.

A nagyobb gyerekeknek, kiskamaszoknak lehet már komolyabb húsvéti ajándékon is ötletelni. Attól függően, hogy milyen az érdeklődési köre, és miket szeret, lehet választani valamilyen tematikus könyvet, de jó ötlet lehet mozi vagy színház belépőjegy is. Ha van valamilyen hobbija, akkor be lehet íratni valamilyen iskolán kívüli tanfolyamra, ahol fejleszteni tudja képességeit. Ma már sokféle tanfolyam közül lehet választani: informatikai tanfolyam, rajztanfolyam, filmes tanfolyam, nyelvtanfolyam, de a kurzusok tárháza végtelen.

A kisebbeknek jó ötlet lehet a gyurma vagy a legó. Fiúk részére valamilyen barkácsolós, építős játék, lányoknak pedig gyöngyfűzéshez szükséges dolgok (már egészen kicsiknek is vannak nagy fagyöngyök), melyekből ékszert készíthetnek.

Forrás: alon.hu; husvet.info

Húsvéti SMS jókívánságok
Húsvéti versek, rövidek
Húsvéti képek
Húsvéti színezők, kifestők