A húsvéti nyúl, avagy a felelős gondolkodás húsvétkor is

A húsvéti nyuszi története

A húsvéti nyúl, avagy a felelős gondolkodás húsvétkor is

Ha átgondolt döntés, még jó ötlet is lehet

Minden nagyobb ünnepnek megvan a maga szimbóluma. Ahogyan a karácsonynak a karácsonyfa, a mikulásnak a télapó, a húsvétnak is számos jelképe létezik. A húsvét a sonkaevés, csokitojás, csokinyuszi – és ha már itt tartunk, a valódi nyuszi ünnepe.A húsvéti nyuszi persze nagyon finom csoki formájában, és a különböző kifestőkön, húsvéti képeslapokon is rendkívül cuki jelenség tud lenni. Ha közeledik a húsvét, a gyerekek rögtön jönnek a kéréssel: „anya, kérek egy nyuszit húsvétra!”

Ám nagy kérdés: valóban jó ötlet-e az élő húsvéti nyuszi ajándékba?

És tulajdonképpen akár lehetnek jó aspektusai is a húsvéti nyuszinak. De csak akkor, ha előtte kellőképpen átgondoljuk. Mielőtt tehát ránk törne a húsvét, hagyjunk magunknak elég időt arra, hogy utánajárhassunk a kérdésnek, egy rossz döntés elkerülése érdekében. És adott esetben jobb, ha inkább maradunk a plüss nyuszinál.

A húsvéti nyúl, avagy a felelős gondolkodás húsvétkor is
A húsvéti nyúl, avagy a felelős gondolkodás húsvétkor is

A húsvéti nyúl nem játékszer, ha valódi

A kisgyerekek imádják az élő állatokat, és a sok-sok bájosabbnál bájosabb nyuszis mese után természetes, hogy élő nyuszit szeretnének. Mi lehetne erre megfelelőbb alkalom, mint a húsvét?

Ráadásul a nyuszi egy olyan kis kompakt állat. A húsvéti nyuszi – látszólag – jóval kevesebb macerával járhat, mint például egy kutya vagy egy cica befogadása. Nem kell vinni sétáltatni, nem igényel különlegesebb foglalkozást, kerttel rendelkező házat, és persze még kis helyen is elfér. Nem tesz kárt a gyerekben, és vélhetően a gyerek sem fog különösebb kárt tenni a nyusziban. Vagy mégis…?*
Gondoljuk át, alkalmasak vagyunk-e gondoskodni egy húsvéti nyusziról!

Ám a valódi húsvéti nyuszi valójában ugyanolyan érző állat, mint a kutya meg a cica. És mint ilyennek, megvannak a maga igényei, szükségletei.* Ezeknek mind-mind érdemes utánajárni, mielőtt a gyerekek húsvétinyuszi-kívánságából valódi nyuszi lenne: mint érző lény, a húsvéti nyuszi sem eldobható, lecserélhető.

Mert hát érző élőlényekről beszélünk, és ebben az esetben a szülő az, aki felelős döntést tud hozni. Ha vállalja az ezzel járó feladatokat, gondoskodást, akkor akár jó döntés is lehet a húsvéti nyuszi ajándékba a gyerkőcnek. Már persze természetesen csak akkor, ha valóban be is tartja, amit elvállalt. Mert ilyen esetben akár még előnye is lehet annak, ha a gyermek mellett van egy élő kisállat, amelyik gondozásra szorul.
A húsvéti nyuszi, amelyik felelős gondolkodásra nevel

Mert minél hamarabb kezdjük el gyermekünket a felelős gondolkodásra tanítani, annál sikeresebbek leszünk. És mi lehetne egy élő állatról való gondoskodásnál jobb eszköz erre? Ha valaki már kisgyermekkorban is megtapasztalja, milyen felelősséggel jár egy érző lény gondozása, felnőttként meglesz benne a kiszolgáltatottakkal szemben empátia.

* Utolsó megtekintés: 2022-01-11
A húsvéti nyúl, avagy a felelős gondolkodás húsvétkor is