Húsvét ünnepe, ami a húsvéthétfőnek köszönheti népszerűségét

Húsvét ünnepe

Húsvét ünnepe, ami a húsvéthétfőnek köszönheti népszerűségét

A húsvét régen legnagyobb keresztény ünnepnek számított, ám mára már átvette a helyét a karácsony. Húsvét napjának ünnepe mára már „lecsúszott” a dobogó második helyére az ünnepek versenyében – de azért még így is előkelő helyezéssel.De vajon mi lehet ennek a visszaesésnek az oka?

A válasz meglepő módon tartogathat meglepetéseket számunkra. A húsvét népszerűségének csökkenésére ugyanis egy nagyon is prózai ok a magyarázat. Jelen cikkünkben utánajártunk a kérdésnek: most lerántjuk a leplet erről a titokzatos ok-okozat összefüggésről.

Húsvét ünnepe
Húsvét ünnepe

Mikor tartjuk pontosan a húsvét ünnepét?

Mielőtt belekezdenénk a részletes magyarázatba, nem árt tudni, hogy a húsvét ünnepe az idők során változásokon ment keresztül.

A húsvét ünnepe a régi időkben ugyanis csak egynapos volt, és ez a nap vasárnapra esett. Márpedig ez igencsak befolyásolta az emberek húsvéti ünnephez való hozzáállását.Mikor veszítette el első helyét a húsvét a keresztény ünnepek versenyében?

…De kezdjük inkább azzal, hogy miért volt régen a legfontosabb keresztény ünnep a húsvét.

Ennek viszonylag logikus a magyarázata, hiszen a húsvét ünnepe alkalmával Jézus feltámadását éltetjük. Márpedig ez igencsak fontos esemény minden hívő számára.

A XX. századtól azonban a karácsony fokozatosan egyre hangsúlyosabb szerepet kezdett betölteni a hívő keresztények számára. Méghozzá olyannyira, hogy ez vált a legfontosabb keresztény ünneppé. De vajon minek köszönhető ez a változás?

Húsvét ünnepe
Húsvét ünnepe

Mi okozta azt, hogy a húsvét ünnepe elvesztette vezető szerepét?

Tény, hogy a keresztény ünnepkörben a karácsony, vagyis Jézus születésének ünnepe legalább akkora fontossággal bírhat, mint amennyire Jézus feltámadása. Tulajdonképpen abban akár mindannyian meg is egyezhetünk, hogy a karácsony legalábbis pontosan ugyanakkora jelentőséggel rendelkezik, mint a húsvét ünnepe.

De ahhoz, hogy a húsvét fontosságát egyre kevésbé kezdték értékelni, egyebek mellett némi történeti és szemléletbeli változások is hozzájárultak. Ez pedig nem más, mint a napjainkban megszokott munkarend kialakulása.

És itt kezd érdekesebbé válni a húsvét ünnepének története, a húsvét eredetéből kiindulva.

Húsvét ünnepe
Húsvéti ünnepekHúsvét: keresztény ünnep vagy munkaszüneti nap?

Az emberiség története során az örökké tartó, egyhangú, mindennapi robot okozta kiábrándulás egyúttal a vallás szerepének megváltozásával is járt. Az emberek számára kezdett kevésbé hangsúlyos helyet betölteni az életükben a hit és a hitélet.

Vagyis, földhözragadt módon megfogalmazva: kezdték jobban értékelni azokat a ritka pillanatokat, amikor nem kellett dolgozniuk.

Így hát az, hogy egy vasárnapi napon, amikor amúgy sem kell dolgozni, nem tette a népet különösebben boldoggá. Nagy valószínűséggel ez okozta azt, hogy az idők során a hétfő vált a húsvét fő ünnepnapjává. Az ugyanis egy kifejezetten szürke munkanap. Így mind a vallásosak, mind a kevésbé hívők számára máris szerethetőbb ünneppé vált az extra pihenőnapot nyújtó húsvét.