A húsvét és az ő nagy rejtélye: a tojást tojó nyúl

Mi jut eszedbe a húsvétról?

A húsvét és az ő nagy rejtélye: a tojást tojó nyúl

A húsvét ünnepe minden évben valamilyen fura számítás szerint mindig másik napra esik. De nem csupán emiatt lehet érdekes azoknak, akik kedvelik a rejtélyeket, és azok megoldását.

Bizonyára még számos izgalmas kérdést, rendhagyó szertartást említhetnénk még a húsvét kapcsán (is). De ha választani lehet, akkor talán mégiscsak a tojást tojó nyúl szimbóluma lehetne a legnagyobb talány a húsvét kapcsán. Mi állhat eme furcsa párosítás mögött?Húsvéti tojást tojó nyúl: a közös, ami összehozza a tojást és a nyulat húsvétkor

A húsvét a feltámadás ünnepe, ezt mindenki tudja. Talán az is sokak számára ismert, hogy a feltámadás húsvétkor nem csak Jézus újjáéledését jelenti, hanem ennél jóval általánosabb érvényű. A húsvét, a tavasz ünnepe egyúttal a természet feléledése – feltámadása – téli álmából.

Valamilyen formában mind a nyúl, mind a tojás ehhez az újjáéledéshez – egészen pontosan az új élethez köthető. Nézzük egyesével:

  1. Tojás

A tojás, tulajdonságaitól függően többféle szimbólumtartalommal rendelkezhet. Így például, hogy könnyen törik; ezért válhatott a törékenység szimbólumává is.

De ráadásul a tojás új életet is rejt magában, ezért nem véletlen, hogy a születés, termékenység, teremtés jelképe. Ez tehát kiválóan illeszkedik a húsvéti ünnepkörhöz.

  1. Nyúl

A nyúl elsősorban gyávaságáról, gyorsaságáról ismert napjainkban. Ám a nyúl mindezeken felül még egy rendkívül szapora állatnak is számít, ami kiválóan illeszkedik a húsvét teremtő, újjáéledő felfogásába.

Külön-külön tehát mind a nyúl, mind a tojás logikusan illeszkedik a húsvét ünnepéhez. De ez még nem ad magyarázatot arra, hogy miért kell a nyúlnak, ennek az elevenszülő állatnak tojásokat tojnia húsvétkor?

Húsvéti tojást tojó nyúlA húsvét és a húsvéti tojást tojó nyúl rejtélye

Rengeteg elképzelés kering ennek a kérdésnek a magyarázatával kapcsolatban. Van, aki szerint egy félrefordításnak köszönhetően fonódott össze a nyúl és a tojás húsvétkor. Léteznek olyan legendák is, miszerint egy gyermekszerető asszony húsvétkor színes tojásokat rejtett el gyerekeknek. Mikor azok megtalálták, rákérdeztek, hogy kerültek oda a tojások. Az asszony nem akarta kiábrándítani őket azzal, hogy saját maga rakta ki őket. Ezért azt a magyarázatot adta, hogy egy nyuszi hozta őket, majd gyorsan el is iszkolt.

De talán a legvalószínűbb eredete a tojás tojó húsvéti nyúlnak Ostara, a kelták termékenység-istennője. A tavaszi napforduló ünnepén a nyúlnak fontos szerepe volt, mert ő többek között a Holdat is jelképezte. Az istennő pedig kedvenc madarát nyúllá változtatta a gyerekek kedvéért – az átváltozott nyúl pedig hamarosan tojást kezdett tojni.

Valószínű, hogy a tojást tojó nyúl létrejöttére nem létezik egyetlen, megkérdőjelezhetetlen válasz. Ehelyett ezek azok a különféle, izgalmas magyarázatok, melyekből ki-ki kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat.