Modern húsvét, avagy hogyan változott a hagyomány napjainkra

Praktikus húsvéti ajándékok

Modern húsvét, avagy hogyan változott a hagyomány napjainkra

2 letűnt és 4 átalakult húsvéti szokás

A húsvét az egyik legismertebb keresztény ünnep, melyet mindenhol megünnepelnek, szerte a világban. Még akkor is, ha napjainkra elvesztette első helyét a vallási ünnepek körében, még mindig a második legfontosabb a hívők számára.
De az évek nem csupán ezt a változást hozták el a húsvét számára. Nemcsak a húsvét szerepe, hanem a húsvét megünneplésének módja is módosult az évek során. A régi, hagyományos népszokások modernizálódtak a kor igényei szerint. Bizonyos szokások elkoptak és helyettük újabbak születtek, mások inkább finomodtak, formálódtak modern korunk elvárásaihoz igazodva.

Nézzük meg, mely húsvéti szokások változtak, és milyen újfajta húsvétköszöntő módszerekkel gazdagodott a húsvét hagyománya.

Mi jut eszedbe a húsvétról? Modern húsvét
Mi jut eszedbe a húsvétról?

A húsvéthétfő régen inkább húsvétvasárnap volt

Kezdjük rögvest a húsvét időpontjával. Ez eleve nem egy egyszerű téma, hiszen a húsvét azok közé az ünnepek közé tartozik, amit mozgó ünnepnek nevezünk. Így nevezzük azt a jelenséget, amikor minden évben a hét másik napjára eshet egy ünnep.

Meg aztán, a húsvét nem is csak egy ünnep, hanem egy egész ünnepkör, amihez számosféle ünneplési szokás tartozik. Mindegyik napnak megvolt a maga jelentősége és a hozzátartozó szertartások.

Az egyik legfontosabb időpont a húsvétvasárnap volt – legalábbis vallási szempontból: ez volt tulajdonképpen a húsvét csúcspontja.

Mára azonban a helyét átvette a vallási szempontból tulajdonképpen érdektelen húsvéthétfő – mivel ez minden évben egy plusz munkaszüneti napot jelentett.
Néhány érdekes néhai húsvéti szokás

Rengeteg szokás köthető a húsvét ünnepéhez, de ezek közül jó néhány már a feledés homályába merült. Hogy csak 2 példát említsünk:

1. Télűzés kiszebábuval

A kisze-, avagy szalmabábú virágvasárnapkor történő elégetése vagy vízbe dobása a tél elűzését szolgálta azért, hogy helyet adjon a tavasznak.

2. Húsvétkedden a lányok visszavághattak

Míg húsvéthétfőn a lányok estek áldozatul a fiúk húsvéti locsolótömlőitől, addig másnap, húsvétkedden eljött az idő a revansra. Mára azonban – sajnos vagy szerencsére…? – ez a visszalocsolási szokás nagyrészt teljesen kikopott a köztudatból.
A húsvéti ajándékozás átalakult szokásai

Míg régebben például kisnyulat adtak egymásnak húsvétkor az emberek, mára jelentősen megváltozott a húsvéti ajándékok fajtája és az ajándékozás módja.

1. Húsvéti tojás, de milyen?

Régen a húsvéti tojás valódi tojás volt, kézzel festve: ez volt a hímes tojás. Ezzel szemben napjainkban már inkább a csokitojás a legelterjedtebb húsvéti ajándéktojás.

2. Ajándék helyett pénz

Manapság nyalánkságok helyett inkább egyszerűen locsolópénzt adnak a locsolásért cserébe.

3. Húsvéti ajándék nemcsak gyerekeknek

Mostanában már a felnőttek is megajándékozzák egymást húsvétkor.

4. Locsolás víz helyett kölnivel

A húsvéti locsolást pár csepp illatos kölni helyettesíti jelképesen a durvább, vízzel történő nyakon öntés helyett.

Praktikus húsvéti ajándékok - Modern húsvét
Modern húsvét – Praktikus húsvéti ajándékok